De juiste adviseur

Jaarrekening klaar? Bespreken doe je met de juiste adviseur!

Het is weer jaarrekening-seizoen. Een belangrijk moment voor elke ondernemer. De cijfers bieden een terugblik op het voorgaande jaar. Hun accountant legt uit wat die cijfers betekenen. Veel belangrijker is wat je ermee gaat doen! Bespreek die cijfers met de juiste adviseur. Een bedrijfsadviseur als sparringpartner voor de toekomst van je bedrijf. We spraken erover met Dennis van der Voort, ondernemersadviseur managing partner bij KIEN OndernemersAdvies.

"De jaarrekening is een traditioneel ijkpunt voor elke ondernemer. Een piketpaal om vooruit te kijken en plannen te maken voor de komende periode of middellange termijn. Voor visie, strategie, planning ga je in gesprek met een gespecialiseerde bedrijfsadviseur. Waarom is dat zo belangrijk? Het antwoord op die vraag is zoiets als "bakker, heeft u een onsje ham voor mij?". Daarom vragen doe je niet. Bij de bakker vraag je om brood, of gebak."

Schoenmaker blijf bij je leest

Dat is het eerste dat opkomt bij zo’n vraag. Gek eigenlijk. Bij de bakker vinden we dat vreemd en dan hoor en zien we om ons heen talloze ondernemers die vraag wel stellen aan hun accountant. Nou ja, niet om een ons ham natuurlijk, maar wel bij zo ongeveer elk vraagstuk dat in een bedrijf speelt. Prima opgeleide lui overigens, die accountants, maar de ondernemers die op zo’n manier met hun bedrijfsproblematiek om gaan, die begrijpen wij niet. We bedoelen maar, je gaat natuurlijk voor die ham naar de slager, voor brood naar de bakker en voor financieel advies naar je accountant.

Juiste adviseur

Ondernemers die voor een vraag of uitdaging staan, adviseren wij altijd om de juiste adviseur te kiezen. Zoals hierboven genoemd, de accountant voor financieel of fiscaal advies, een advocaat of notaris voor juridische zaken en een marketeer voor je commercie. Volstrekt logisch. Dat was ook waarom Joost Vat van BDO recent zei dat 90% van de accountants ongeschikt is als adviseur. Wij zijn het met hem eens. De nuance zit ‘m erin dat ze wel geschikt zijn om te adviseren op financieel en fiscaal gebied. Maar laat de overige werkvelden over aan een specialist. Adviseer je klant dan de juiste adviseur.

Specialisme

Bakker hebben wij nooit willen worden, hoewel ook wij zo af en toe broodjes bakken. Net als al die andere specialisten, is ook bedrijfsadvies een specialisme. Wij hebben het met onze klanten over de bedrijfsvoering, business- en jaarplannen, strategie, visie, vaak over verbeterkansen en soms over reorganisaties. Het zijn onderwerpen die bij uitstek bij de bedrijfsadviseur thuis horen. Als die klant dan ineens over financiën begint of over een juridisch vraagstuk, dan werkt de kracht van het KIEN-netwerk. Wij schakelen razendsnel een specialistische accountant of advocaat in. En nog beter, als team helpen we die klant vooruit. Een win-win-win-situatie zeg maar.

Vooruit

In de praktijk merken wij dat veel ondernemers en bedrijven vooruit willen en ook echt behoefte hebben aan de juiste adviseur. Bij echt grote uitdagingen ook aan een interim manager. Dat komt goed uit. Vanuit de centrale regierol kun je al die disciplines bij elkaar brengen, en als interim manager ook aansturen. Al die ondernemers adviseren wij om niet te snel zomaar iemand om advies te vragen. Kijk even goed rond in je netwerk en kies voor elke situatie de passende adviseur. Je zult merken dat het veel beter werkt. En zo zorg je voor een team van ‘Trusted Advisors’ om je heen. Dus jaarrekening klaar? Bespreek 'm met de juiste adviseur. Moet je eens kijken hoe snel jouw bedrijf vooruit gaat.

Uw juiste adviseur spreken?