Bedrijf verkopen

Bedrijf verkopen

Je bedrijf verkopen of fuseren met een ander bedrijf, het zijn complexe keuzes, die vragen om de juiste stappen. Maar wanneer doe je wat?

Juiste moment

Het juiste moment van verkoop is niet te definiëren. Wij krijgen die vraag regelmatig, toch is het antwoord dat je altijd klaar moet zijn voor verkoop, als zich een kans voordoet. In de praktijk adviseren wij onze klanten om in ieder geval tijdig te beginnen met de voorbereidingen voor een eventuele verkoop. Een periode van vijf jaar is verstandig.

Verkoopklaar

Die periode van vijf jaar is nodig om het bedrijf verkoopklaar te maken. Dat betekent het hele bedrijf doorlichten om het verkoopproces zo goed mogelijk voor te bereiden. Risico’s in kaart brengen, verrassingen signaleren en ervoor zorgen dat je onderneming er zo goed mogelijk bij staat om kandidaat kopers te interesseren.

Organisatiescan

Onder het optimaliseren valt een organisatiescan, die duidelijk moet maken of het nodig is om de organisatie van de onderneming anders in te richten, ook voor wat betreft de juridische structuur. Kijk kritisch naar de kostenstructuur en het personeel, maar ook naar de klantenportfolio en afspraken met leveranciers. Niet in het minst is het zaak om de onderneming ook administratief op orde te hebben. Zorg dat aan alle (wettelijke) verplichtingen is voldaan.

Waarde

Om te kunnen verkopen wil je weten wat het bedrijf waard is. Dat wil een kandidaat koper ook weten. Laat die waarde bepalen, maar bedenk ook dat waarde en prijs twee verschillende zaken zijn. Daarover kunnen de emoties nog wel eens oplopen. Als eigenaar mag dat ook. Van je professionele team mag je verwachten dat zij zakelijk zonder emotie aan tafel zitten. 

Begeleiding

Verkoop van je bedrijf, management buy-out, of soortgelijke transacties zijn complex. Er komen financiële, juridische en bedrijfskundige zaken bij kijken. Wij adviseren onze klanten altijd om een adviesteam samen te stellen, dat het voortraject en de transactie begeleid. Wij werken altijd samen met deskundige adviseurs (juristen, fiscalisten), waar we jou graag aan voorstellen, om te komen tot het beste transactieresultaat. 

Een verkoopadviseur spreken?