Ondernemen: doe je alles zelf of heb je een klankbord?

Ondernemen: doe je alles zelf of heb je een klankbord?

“Hoge bomen vangen veel wind”, zo luidt het spreekwoord. Als ondernemer, DGA of Directeur sta je permanent in die wind. Het is topsport. Uiteindelijk wordt van jou leiderschap en het maken van keuzes verwacht. Makkelijke, maar vooral ook moeilijke keuzes. Doe je dat alleen?

Eenzaam aan de top

Een redactioneel artikel in het NRC ging vorige week in op de uitdagingen die bestuursvoorzitters van grote ondernemingen hebben. Een recent onderzoek van PWC laat zien dat bestuursvoorzitters ongekend optimistisch zijn. Uit gesprekken met enkele bestuursvoorzitters blijkt dat zij 90% van de vraagstukken kunnen delen met hun collega’s. Echter, voor de resterende 10% zijn ze volledig op zichzelf aangewezen.

Leiderschap

Hierin zie ik een overeenkomst met het MKB, want daar is de praktijk precies hetzelfde. Als ondernemer, DGA of Directeur van een MKB-onderneming wordt van jou ook leiderschap en het maken van keuzes verwacht. In het artikel in NRC werd duidelijk dat je de baan van bestuursvoorzitter niet kunt leren en eigenlijk geldt dat ook voor die van ondernemer, DGA of Directeur.

Professioneel klankbord

Hoe ga je dan om met onvoorziene situaties of zoals het artikel in NRC het noemt, een crisis. Vrijwel elke complexe situatie kun je als crisis aanduiden. En inderdaad de omgang daarmee leer je zelfs niet met een managementopleiding van de meest vooraanstaande instituten. Zelf heb ik theoretisch, maar vooral praktisch veel gehad aan mijn managementopleiding, door het opbouwen van een professioneel netwerk van mentoren of klankborden die zich herkennen in de uitdagingen van de DGA of Directeur.

Business Coach

Het helpt om te erkennen dat je het zelf ook niet allemaal weet. Dat geldt voor mij ook. Uit eigen ervaring weet ik dat een professioneel klankbord van enorme toegevoegde waarde is. Zo’n klankbord, begeleider of noem hem business coach helpt je juist door die complexe situaties waarin het ultiem eenzaam aan de top is. Net als een topsporter die een begeleidingsteam heeft. Voor mij is dat de belangrijkste motivatie van de dienstverlening van KIEN. Uit eigen ervaring herken ik dat je als ondernemer sterker wordt van een professional naast je. Dat gun ik iedere ondernemer, DGA en Directeur.

Dennis van der Voort is partner van KIEN OndernemersAdvies.