Brexit: bent u al voorbereid?

Brexit: bent u al voorbereid?

De datum van 29 maart 2019 staat vermoedelijk wel bij iedereen in de agenda. Het is de dag waarop het Verenigd Koninkrijk de Europese Unie zal verlaten. En dat gebeurt met of zonder afspraken, want zo is het bepaald bij het inroepen van Artikel 50. Bent u al met voorbereiden begonnen?

Overheid

De kans is groot dat u recent een brief van de overheid heeft ontvangen. Veel bedrijven zijn zich nog steeds niet aan het voorbereiden op de Brexit, vaak omdat ze geen idee hebben wat de impact zal zijn. Of je nu een winkel hebt of een groot internationaal bedrijf, de kans is heel groot dat je geraakt wordt door de Brexit. Daarom is door de overheid het Brexitloket geopend, waar veel informatie te vinden is.

Impact

Het voert te ver om de complete impact van de Brexit op te nemen, maar een aantal zaken zijn zodanig relevant dat we ze toch noemen:

  • Productaansprakelijkheid: importeer je goederen uit het Verenigd Koninkrijk, dan word je na 29 maart beschouwd als producent en gelden andere regels voor productaansprakelijkheid.
  • Belastingen/BTW: importeren uit of exporteren naar het Verenigd Koninkrijk gaat niet langer als intracommunautaire transactie. Er zal BTW in rekening worden gebracht.
  • Douaneformaliteiten: met name bij transport moet goed bepaald worden welke "incoterms" of leveringsvoorwaarden gelden. Afhankelijk van de gekozen voorwaarden maken partijen afspraken over wie de kosten van vervoer betaald, douaneformaliteiten moet verrichten en de invoerrechten moet voldoen.
  • Verblijfsvergunning: personeel met een Brits paspoort heeft na 29 maart een verblijfsvergunning nodig. Voor deze groep wordt gewerkt aan een overgangsregeling, maar hou er rekening mee dat zij op termijn een inburgeringsexamen moeten doen om in aanmerking te komen voor een geldig verblijf.
  • Intellectuele eigendom: op dit punt bestaan binnen de EU heldere afspraken. Die gelden in de relatie tot het VK niet meer na 29 maart. Zorg voor heldere en waterdichte contracten en voorwaarden.
Advies

Er is voor vrijwel elk bedrijf veel werk aan de winkel om voor te bereiden. Het Brexitloket is een goed bron van informatie, naast uw branche-organisatie. Voor wat betreft specifieke contractuele of juridische informatie adviseren wij u om een jurist te raadplegen. Wij brengen u graag met een deskundige jurist uit ons netwerk in contact.

Brexit-voucher

Voor ondernemers in het MKB biedt de overheid een subsidiemogelijkheid in de vorm van het Brexit-voucher. Daarmee kunt u subsidie krijgen voor advies over alternatieve markten en de gevolgen van Brexit voor uw onderneming. Op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland vindt u alle informatie.

No deal

Op moment van schrijven is er nog geen overeenstemming over de vertrekvoorwaarden. Dat betekent dat we afstevenen op een 'No Deal'-brexit, met grote impact. Door u nu al voor te bereiden op dit slechtste scenario, kunt u de impact van Brexit op uw bedrijfsvoering zo goed mogelijk opvangen. Meer info: neem contact op.