Goed begrip van hoe de ondernemer zich voelt is onze kracht

Goed begrip van hoe de ondernemer zich voelt is onze kracht

“Wanneer je toe bent aan het verkopen of overdragen van je bedrijf, dan loop je tegen een hele serie verwachte én onverwachte hobbels aan. Emoties, de prijs, haast, fiscale gevolgen, om er een paar te noemen.” Dennis van der Voort en zijn nieuwe partner Sabina Reek maken er hun werk van om ondernemers hier goed langs te loodsen.

NIEUWE PARTNER

“Ondernemers weten KIEN steeds beter te vinden”, vertelt Dennis van der Voort. Voor advies over strategie, herinrichten van de bedrijfsvoering en natuurlijk voor advies bij verkoop of bedrijfsoverdracht. “Zo heb ik Sabina Reek ook leren kennen. We waren beiden als adviseur bij een verkooptraject betrokken”. De klant was verrast om beide adviseurs ineens tegelijkertijd aan de telefoon te krijgen, maar snapte direct dat sprake was van 1+1=3. Die samenwerking leidde tot een succesvolle transactie . “Klant blij en voor mij en Sabina de start van een bloeiende samenwerking.”

EMOTIE BEGRIJPEN

“Je leert elkaar in de praktijk pas echt goed kennen”, vertelt Sabina, “ik merkte al snel dat Dennis heel scherp in de wedstrijd zit op strategie en het hele verkoopproces. Zelf breng ik financiële en fiscale kennis mee”. Het belangrijkst is dat beide de emotie van de klant begrijpen. “Dat is voor KIEN een kernwaarde,” zegt Dennis: “Zo’n koop of verkoop -of in familiebedrijven de generatiewissel - vereist zorgvuldige voorbereiding en kost tijd. Je ontkomt er niet aan dat de klant daarin zijn emoties mee brengt. Dat hoort ook zo. Als adviesteam zitten wij dan  aan tafel om het zakelijk te houden. Het werkt echt niet handig als je dan tegenover een emotionele adviseur zit, want ook dat maken we wel eens mee.”

OP TIJD BEGINNEN

De stap zetten naar (ver)kopen van een bedrijf, bedrijfsonderdeel of overdracht van een familiebedrijf, doe je niet even snel. Dat vereist voorbereiding. KIEN adviseert om 3 tot 5 jaar voor het moment van verkoop of overdracht met die voorbereiding te beginnen. “Je bedrijf klaar maken voor verkoop of overdracht zorgt voor een beter aanbod en een zorgvuldig proces. Dat neemt overigens niet weg, dat je een buitenkans soms gewoon moet pakken. Dan kiezen we voor de snelle route, maar ook die doen we wel scherp en zorgvuldig.”

VERTROUWDE BEGELEIDING

Om te kunnen verkopen wil je weten wat het bedrijf waard is. Dat wil een kandidaat koper ook weten. Laat die waarde bepalen, maar bedenk ook dat waarde en prijs twee verschillende zaken zijn. Met een team van deskundige adviseurs zorg je dat het proces goed begeleid wordt. Dennis: “Uiteindelijk wil je als ondernemer de ‘deal’ doen. Als adviseur ben je continu bezig om de belangen van je klant te behartigen”. Sabina: “Op het juiste moment de juiste stap zetten, is essentieel en gaat over vertrouwen”. Niet alleen bij koop of verkoop, maar ook bij bedrijfsoverdracht in geval van familiebedrijven. Bij KIEN begrijpen ze precies hoe die begeleiding werkt. “Het is onze eigen ervaring” aldus Dennis. “In vertrouwde samenwerking met de klant zijn doelen bereiken, dat noemen wij Moeilijke Keuzes Makkelijker Maken”.

K!EN OndernemersAdvies | Lisserdijk 241 | 2165 AA  Lisserbroek

(0252) 255 555 | info@kienadvies.nl | www.kienadvies.nl

Tekst: KIEN - Dennis van der Voort | Foto; De Beeldredacteur – Michel ter Wolbeek