Specialist voor het familiebedrijf

Specialist voor het familiebedrijf

De ruzie in het familiebedrijf Parlevliet en Van der Plas over 122,5 miljoen Euro haalde deze week uitgebreid de pers. Heel jammer eigenlijk voor dit mooie bedrijf dat op nummer 36 staat in de top 100 familiebedrijven in Nederland. Ga je dieper kijken naar de achtergrond, dan stuit je op een klassieke uitdaging binnen familiebedrijven.

Familiebedrijf

De belangen in een familiebedrijf gaan verder dan in een ander type onderneming. Het gaat om de perfecte balans tussen de familie, het bedrijf en de eigendom. Om die balans te borgen zijn goede afspraken nodig. Over de omgang met elkaar, over inbreng of advies van buitenaf, maar ook over het eigendom nu en in de toekomst. Emoties spelen dan al snel een rol, met het risico om niet meer zakelijk naar een uitdaging te kijken.

Afspraken

Hoe blijf je die emoties de baas? Door goede afspraken te maken. Dat kan heel formeel in statuten en dergelijke, maar er is een alternatief: het familiestatuut. Daarin maken de familieleden afspraken over alle zaken die zij van belang achten. Het familiestatuut geeft antwoord op de vraag hoe in welke situatie gehandeld moet worden. Het zijn echt onderlinge afspraken, waaraan men zich houdt. Zeer waardevol en vele familiebedrijven maken al gebruik van zo’n statuut. Ga er eens over in gesprek met elkaar en met uw bedrijfsadviseur.

Specialist

Als eigenaar of ondernemer in een familiebedrijf probeer je, meer dan in andere bedrijven, om plannen, kansen en uitdagingen, intern op te pakken. Door het balanceren tussen de belangen lukt dat niet altijd. Het is dan goed om een specialist te vragen om als bedrijfsadviseur mee te helpen. Beter nog: een team van specialisten met kennis van en ervaring in familiebedrijven.

Vertrouwde adviseur

In onze bedrijfsadviespraktijk komen we vaak familiebedrijven tegen. Het zijn onze klanten, die wij als vertrouwde familiebedrijvenadviseur bijstaan. Een stevig klankbord en sparringpartner. Situaties zoals bij Parlevliet & Van der Plas zijn nooit helemaal te voorkomen, maar het is onze overtuiging dat, met goede afspraken vooraf, elk familiebedrijf focus kan houden op de inhoud van het bedrijf en daarmee de belangen in balans blijven.

Neem eens contact op voor een gesprek over uw familiebedrijf. Wij zijn u graag van dienst!