Familiebedrijven: balanceren van belangen

Familiebedrijven: balanceren van belangen

Er zijn ruim 200.000 familiebedrijven in Nederland. Goed voor 40% van de werkgelegenheid en 50% van het Bruto Nationaal Product. Ze zijn belangrijk voor onze economie, maar hoe zorg je dat het in een familiebedrijf goed blijft gaan?

Blokker

In het NRC stond vorige week een uitgebreid artikel over Blokker. Het gaf perfect weer wat de kracht en de zwakte van een familiebedrijf is. Alles in eigen hand willen houden, geen invloed van buitenaf, onvoldoende communicatie binnen de familie, conservatieve managementstijl, noem maar op. Het zijn beelden die in veel familiebedrijven herkenbaar zijn.

Belangen

Binnen een familiebedrijf liggen de belangen anders dan in niet-familiebedrijven. De belangen van de familie, het bedrijf en het eigendom moeten optimaal in balans zijn, om succesvol te kunnen zijn. Daarbij past het om afspraken te maken over de omgang met elkaar, over inbreng of advies van buitenaf, maar ook over het eigendom nu en in de toekomst.

Familieconvenant

Om de verstandhouding zakelijk goed te houden is het aan te bevelen om een familieconvenant op te stellen. Daarin maak je afspraken tussen de familie en het bedrijf. Het zegt iets over de waarden en normen binnen het bedrijf, maar ook over wie bij het bedrijf betrokken zijn en meer. Goed om duidelijk vast te leggen en op terug te kunnen vallen.

Advies

Kenmerkend voor familiebedrijven is de neiging om alles zelf te willen doen. De wereld om het bedrijf heen staat niet stil en aan de keukentafel overzie je nu eenmaal niet alles. Advies van buitenaf, door een kring van deskundige adviseurs zorgt juist voor versterking. Zij houden de familie en het bedrijf scherp. Daarnaast kan het instellen van een raad van advies handig zijn, als informeel strategisch klankbord.

Praktijk

In onze bedrijfsadviespraktijk komen we vaak familiebedrijven tegen. Daar lopen we tegen de bekende uitdagingen aan. Het mooie is dat we juist door onze ervaring een stevig klankbord zijn en ervoor zorgen dat de belangen weer in balans komen.

Neem eens contact op voor een gesprek over uw familiebedrijf. Wij zijn u graag van dienst!