Managing Partner Dennis van der Voort van KIEN OndernemersAdvies

Durf te vragen! #dtv

 

Dat OndernemersAdvies van KIEN, hoe werkt dat eigenlijk? En wat maakt de combinatie van diensten voor mij als ondernemer interessant? Het zijn vragen die regelmatig aan KIEN worden gesteld. Managing Partner Dennis van der Voort geeft antwoord via een paar praktijkvoorbeelden. We blijven discreet, dus gebruiken we geen namen.

 

Organisatie op de schop

Bedrijfskundig advies gaat over de strategie, de visie, de organisatie-inrichting of een reorganisatie. Zoals bij de DGA, die zelf een stap terug wilde doen. Hij #dtv (durfde te vragen). Voor KIEN begon het hier met een plan, interviews en dan een voorstel en aanpak. En zo ontstond een nieuwe toekomstgerichte organisatie met veel verantwoordelijkheid voor medewerkers, duidelijke afspraken en een nieuwe directie.

Of de directie die een nieuwe dienst wilde toevoegen aan haar bedrijf. Hier was voor KIEN nog wat zendingswerk nodig richting medewerkers en staf, maar uiteindelijk werd een heel nieuw bedrijfsonderdeel bedacht, ingericht, inclusief productportfolio en merknaam. Door #dtv heeft dit bedrijf een succesvol nieuw merk gelanceerd.

Zakendoen met je familie

Als gecertificeerd familiebedrijfsadviseur krijg je vragen over veel verschillende onderwerpen. Zo vroeg een pater familias of KIEN een familiestatuut op kon stellen. Hij wilde ruim op tijd afspraken maken met zijn kinderen over drijfveren, familiewaarden, toetreding, maar ook over noodopvolging en de toekomst van het bedrijf. KIEN stelde na een serie interviews het familiestatuut op, als volledig maatwerk.

Recent werd KIEN door een manager benaderd om de overname van het familiebedrijf te begeleiden. Hij wilde op eigen benen staan en had mondeling al wat zaken afgesproken met de familie. Nu kwam het aan op de details, de uitwerking en vooral duidelijke afspraken en een overeenkomst. Gedurende het hele traject nam KIEN de regie in handen, hield de focus op de zakelijke afspraken en was klankbord om de emoties bij alle betrokkenen te managen. Inmiddels is de manager eigenaar èn ondernemer.

Moeilijke keuzes makkelijker maken

#Dtv is misschien wel de moeilijkste stap in tijden van tegenslag. Als ondernemer bel je al snel je accountant of iemand die je toch al kent uit je netwerk. Je kunt je afvragen of dat de meest handige keuze is. Ieder zijn vak natuurlijk, maar KIEN is als specialist in bedrijfskundig advies een juiste partner, in goede en slechte tijden. En trouwens je koopt je onsje ham ook niet bij de bakker!

Zo spraken we een succesvol ondernemer over tegenvallende omzet, die de hele sector treft. Hij nam al maatregelen, maar heeft nog uitdagingen. Zodra hij #dtv staan we hem direct terzijde. Dat doen we scherp, met advies, maar vooral als partner naast je.
De eigenaar van een eenmanszaak durfde wel te vragen. Het bedrijf ging goed, maar zij miste wat grip. Allereerst brachten we haar hele bedrijf in kaart en konden zo de aandachtspunten benoemen en haar met focus op het spoor naar de toekomst zetten. Zij maakte makkelijk de moeilijke keuze!

Focus

“Het draait eigenlijk altijd om focus, leiderschap en de juiste keuzes maken”, legt Dennis uit. “Durf gewoon eens om de hulpvraag te stellen, je bent niet de enige en onze ervaring is dat het leidt tot een partnership waar je op kunt bouwen. Dat zou elke ondernemer moeten willen!”.