Plezier in ondernemen!
Plezier in ondernemen!

Plezier in ondernemen? Moet je wel wat voor doen!

Plezier in ondernemen is natuurlijk een open deur. Elke ondernemer wil dat. Maar wat nu als die compagnon waar je een bedrijf start, niet zo hard loopt als jij? Of je continu moeilijke gesprekken hebt met je medeaandeelhouders over beleid, inzet of regels in het bedrijf. Lastig? Ja! Oplosbaar? Ja, dat ook!

Een goed begin…

Je start een onderneming om mooie dingen te doen. Relevante producten of diensten aan te bieden aan klanten die daar behoefte aan hebben. Die start is spannend, brengt vlinders in je buik en als het lukt, groeit je bedrijf en maak je winst. Het klinkt zo eenvoudig, maar zo makkelijk gaat dat niet. Ondernemen vraagt om keihard werken, nemen van risico’s en om een plan. Je begint natuurlijk niet zomaar. Juist daarom is een goed begin heel belangrijk. Werk je ideeën goed uit. Maak een business plan en stel, als je met meer bent, een goede overeenkomst op.

Samen kom je verder

Alleen is maar alleen. Samen kom je verder. Helemaal eens! Maar dan moet je wel samen weten waar je heen wilt met je bedrijf. En hoe stuur je zo’n bedrijf aan? Wie doet eigenlijk wat? En hoeveel tijd besteedt ieder aan het bedrijf? Dat zijn wel een paar relevante vragen. En precies daar gaat het nog wel eens mis.

Je mededirecteur blijkt niet helemaal eerlijk of heeft een eigen agenda! Of je compagnon loopt de kantjes eraf! Of heeft ineens een heel andere visie? Hoe merk je dat het niet lekker gaat? Het begint met commentaar onderling, gemopper, kleine ergernissen of onnodig lange discussies in het wekelijks overleg. Of erger…er worden besluiten achter je rug om genomen, of er verdwijnen spullen of geld. Help! Wat nu? En wie helpt mij?

Directiestatuut, familiestatuut

Sommige zaken kun je voorkomen. Ga je aan de slag in een BV dan stel je een aandeelhoudersovereenkomst op. Dat bevat meestal echter geen afspraken over de bedrijfsvoering. Begin je een VOF, zorg dan voor een VOF-overeenkomst die voldoende duidelijk is. Een halfbakken A4-tje ‘om het simpel te houden’ is een garantie voor problemen.
Voor het vastleggen van afspraken tussen compagnons en directieleden is een directiestatuut het aangewezen middel. Spreek duidelijk af wie wat doet, waarmee, welke inzet geleverd wordt, kortom alle zaken die belangrijk zijn. Dan heb je houvast voor nu en in de toekomst. Doe je zaken met je familie, overweeg dan een familiestatuut.

Eerst blussen, dan bouwen

Maar wat nu als het toch schuurt? Praat met elkaar, niet over elkaar. Zorg er vooral voor dat kleine ergernissen niet leiden tot uitslaande brand. Een onafhankelijke derde om jullie te begeleiden is een handige keuze. Vreemde ogen kunnen dwingen. Maak er gebruik van.

Jouw partner in business: kies voor KIEN

KIEN is jouw partner voor advies of het opstellen van een directiestatuut of familiestatuut. We helpen je graag om die moeilijke keuzes makkelijker te maken. Wat levert het je op? Plezier in ondernemen!